Aha! Dus dít is de reden waarom modellen zo lang moeten zijn

Waarom die lengte? Ik ben kleiner, maar ben heel fotogeniek! Waarom gunnen jullie kleinere meiden geen kans? Kan ik dan wel portret model worden?

Deze opmerkingen en vragen krijgen wij héél vaak op BeScouted en laat het antwoord nou net zo makkelijk zijn als een Disney film! Het is niet omdat kleinere meiden niet mooi genoeg zijn of het niet zouden kunnen, maar het modellenwereldje heeft zo zijn eigen regels. Je zou het kunnen vergelijken met het welbekende sprookje Assepoester.

 

In de modellenwereld wordt er voornamelijk gekeken naar de toekomst. Het is dan ook de bedoeling dat de dames die we scouten ook aan het werk kunnen als model. Wat houdt dit dan in voor de dames die aan de lengte eis voldoen? De dames die lang genoeg zijn hebben vervolgens te maken met de andere maten (borst, taille, heupen). Ook deze moeten passen in het beeld van de mode-industrie op dit moment. Heb je niet de juiste maten? Jammer, maar helaas.

 

Assepoester


Modehuizen en ontwerpers werken vaak op één confectiemaat (een standaard maat), welke met de industrie mee verandert. Daarnaast wordt er vaak gewerkt met erg dure stoffen. Aangezien het heel veel geld kost om meerdere varianten te maken, maken ze niet vier of vijf verschillende modellen. Ze maken één enkele jurk, die voldoet aan de standaard maten. Wanneer dit model vervolgens door een kleiner model (dan de standaard) gedragen wordt, zal de jurk over de grond slepen en minder goed tot zijn recht komen.

 

Wanneer de ontwerper of het modehuis zijn ontwerp af heeft, wordt er gezocht naar een model met het gezicht en de uitstraling dat bij het merk past. Daarvoor nodigen ze verschillende modellen uit voor een fitting (het passen van de kleding). Past het niet? Dan zoeken ze verder. Ze zoeken simpel gezegd degene die het glazen muiltje past.

 

Alle modewinkels zoals H&M en Primark zitten vaak op de eerste rij tijdens een show. Zij baseren namelijk hun collecties op die van de grote ontwerpers. Wanneer alle modellen dezelfde lengte hebben ziet de collectie er overzichtelijker en rustiger uit dan wanneer er allemaal verschillende types langskomen. Tegenwoordig zien we echter ook veel ontwerpers die juist kiezen voor afwijkende modellen, hier proberen ze dan een statement mee te maken.

 

Wees dus niet beledigd als we je niet scouten. Je bent práchtig, maar je past helaas net niet in het plaatje van de modestandaard.

 

Comments

comments

Posted in News.